Ik word gedwongen om dingen te doen die ik niet wil
Mensenhandel is het gedwongen werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon. Doel is altijd om die persoon uit te buiten. Het gaat om ernstige stafbare feiten met ingrijpende gevolgen voor slachtoffers en hun omgeving. Bij minderjarigen – iedereen die jonger is dan 18 jaar – is dwang niet nodig om van mensenhandel te spreken.
Er bestaan vele vormen van binnenlandse mensenhandel, het kan bijvoorbeeld gaan om:
- Loverboyproblematiek: dit is mogelijk één van de bekendste vormen. Loverboys zijn jongens die proberen meisjes de prostitutie in te lokken.
- Seksuele uitbuiting: onvrijwillig in de seksindustrie werken.
- Arbeidsuitbuiting: werken onder slechte arbeidsomstandigheden.
- Criminele uitbuiting: onder dwang bedelen of misdrijven begaan.
- Orgaanhandel: onder dwang organen afstaan.
- Aan mensenhandel liggen dikwijls vormen van (min of meer) georganiseerde criminaliteit ten grondslag. Vaak opereren deze samenwerkingsverbanden internationaal.
Veilig Thuis helpt en adviseert
Veilig Thuis Noord- en Midden Limburg is ingericht om alle vormen van binnenlandse mensenhandel te voorkomen, bestrijden en op te lossen. Bij (vermoedens van) binnenlandse mensenhandel neemt u contact op met Veilig Thuis. Een medewerker van Veilig Thuis bespreekt met u wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Veilig Thuis Noord- en Midden Limburg heeft drie hoofddoelen als het gaat om binnenlandse mensenhandel:
- Deskundige hulp en advies aan slachtoffers, daders, omstanders en professionals bij (vermoedens van) binnenlandse mensenhandel, zoals loverboysproblematiek.
- Afspraken maken in de keten zodat de beste zorg op het juiste moment ingezet kan worden.
- Registratie, zodat er zicht komt op de aantallen, de aard en de ernst van de slachtoffers van binnenlandse mensenhandel.
Wilt u naar aanleiding van dit artikel contact met Veilig Thuis? Bel 0800-2000.