Verberg deze pagina

Noord- en Midden Limburg

Week tegen Kindermishandeling; extra aandacht voor seksueel misbruik

13 november 2020

In 2020 is de Week tegen Kindermishandeling van maandag 16 tot en met zondag 22 november.


In dit bericht speciale aandacht voor seksueel misbruik bij kinderen als bijzondere vorm van kindermishandeling.

Wat is seksueel misbruik precies?
Als iemand seksuele handelingen tegen zijn zin heeft moeten ondergaan of heeft moeten uitvoeren spreek je over seksueel misbruik. Het kan een bekende zijn die je hiertoe dwingt, bijvoorbeeld een vader, broer, tante, hulpverlener, lerares, collega of partner. Naast incest, verkrachting en aanranding vallen ook seksuele intimidatie en jeugdprostitutie/loverboy problematiek onder seksueel misbruik.

Er komen ook steeds nieuwe vormen bij. De toename van seks op internet leidt tot nieuwe vormen van seksueel geweld, waar vooral jongeren vatbaar voor zijn. Denkt u bijvoorbeeld aan sexting (sturen van seksueel getinte berichten of foto’s of video’s), grooming (digitaal kinderlokken), sextortion (chantage met naaktbeelden) e.d.

Seksueel misbruik is ingrijpend, zeker bij minderjarigen. Soms gaat het gepaard met veel machtsvertoon zoals geweld, bedreigingen en chantage. Het slachtoffer voelt zich machteloos, schaamt zich of voelt zich schuldig. Hierdoor is het moeilijk om erover te praten.

Veilig Thuis NML vraagt deze week extra aandacht voor kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Het is belangrijk kinderen bij te staan. Signalen te herkennen en weten wat te doen. Hoe kunnen ouders en school signalen herkennen die mogelijk wijzen op misbruik? Wat kan de hulpverlening aan steun bieden aan slachtoffers? Vraag ons gerust om advies en ondersteuning. Veilig Thuis NML wil namelijk een steentje bijdragen om de misbruikcirkel te doorbreken.

Expertiseteam seksueel misbruik
Het expertiseteam seksueel misbruik van Veilig Thuis NML geeft advies, ondersteuning en doet waar nodig onderzoek. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, bent u waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet. Heeft u vragen, neem gerust contact op met het expertiseteam via zedenzaken@veiligthuisnml.nl.

Overige informatie
Bij vermoedens van, kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling kunt u dag en nacht bellen op (0800-2000) of u kunt via de chatfunctie op de website www.veiligthuisnml.nl contact opnemen met Veilig Thuis NML

Wilt u meer informatie over de Week tegen Kindermishandeling en welke activiteiten er zijn in uw regio? Raadpleeg: www.weektegenkindermishandeling.nl.

Wilt u meer informatie over de organisatie Veilig Thuis NML? Dan kunt u onze website bezoeken op: www.veiligthuisnml.nl of een mail sturen naar: info@veiligthuisnml.nl.